fbpx
Wat is internettelefonie en wat zijn de voordelen?
December 28, 2015

Wat is internettelefonie?

Wanneer we ondernemers vragen wat internettelefonie betekent, krijgen we vaak het volgende antwoord: internettelefonie is meegaan met de nieuwe tijd en besparen op de vaste telefoniekosten. Dit klopt inderdaad, maar internettelefonie gaat veel verder dan dat. Daarom willen wij in het onderstaand artikel meer duidelijkheid scheppen, ondernemers inzicht geven in wat internettelefonie inhoudt en aantonen welke voordelen ze biedt. Zo kunnen zij zelf de inschatting maken of internettelefonie voor hun onderneming een meerwaarde kan zijn.

Bij internettelefonie, ook wel IP-telefonie, Voice over IP of afgekort VoIP genoemd, wordt het internet of een datanetwerk gebruikt om spraak te transporteren. Hierdoor wordt het mogelijk om data en telefonie over een en hetzelfde netwerk aan te sturen, terwijl dit vroeger gescheiden gebeurde, m.a.w. alle spraakoproepen die via het internetprotocol TCP/IP verlopen, zijn internettelefonieoproepen.

Wat zijn Sip Trunking en hybride VoIP?

Sip Trunking is de term die gegeven wordt aan internettelefonie die voor een bedrijf beschikbaar wordt gesteld en voornamelijk bedoeld is om te laten werken via een telefooncentrale, waarbij de spraakoproepen volledig over het TCP/IP-protocol verlopen. Met deze dienst kunt u bellen naar mobiele en vaste nummers wereldwijd. Daarbij wordt uw vast nummer weergegeven, niet uw privé-gsm-nummer. Ook bent u bereikbaar op deze vaste nummers. Aangezien deze oproepen voor een stuk via uw eigen netwerk verlopen, is het zeer belangrijk om uw netwerk goed te managen en VoIP-klaar te maken. Achter deze link kan u de checklist vinden die u kan helpen om dit laatste te doen.

De oproepen via hybride VoIP daarentegen lopen voor een deel via TCP/IP (namelijk vanaf het moment dat uw oproep in het datacenter van Proximus en/of van Intellinet is aangekomen) en voor een ander deel over het traditionele netwerk van Proximus. M.a.w. u gebruikt de klassieke analoge lijnen en/of ISDN-lijnen om uw oproepen te versturen en/of te ontvangen, maar aangezien wij een data-interconnectie hebben gemaakt met Proximus, kunnen ondernemingen aan de lagere tarieven van Intellinet bellen. Ondernemingen moeten dus geen rekening houden met het op punt stellen van hun eigen datanetwerk, aangezien dit netwerk niet gebruikt wordt. Overstappen naar hybride VoIP is zeer eenvoudig, doordat wij aan Proximus enkel moeten doorgeven welke nummers via ons gerouteerd mogen worden. Heel simpel, maar aangezien dit een mengeling van twee technologieën is, verliest u wel een aantal voordelen van VoIP.

Voordelen van Internettelefonie

 • Voordeliger. Met VoIP belt u goedkoper dan met traditionele telefonie. Zo kan u gemiddeld tot 70% besparen met de internettelefonieoplossingen van Intellinet. Alle bestemmingen zijn goedkoper, zowel vast, mobiel nationaal als internationaal. De besparing bij sommige internationale bestemmingen loopt zelfs op tot 500%. U vraagt zich waarschijnlijk af, hoe dat kan.

  • De infrastructuurkost is lager dan bij traditionele telefonie. Zo hebben providers voor vaste telefonie fysische lijnen nodig tot aan het gebouw van de klant. Voor mobiele telefonie zijn masten nodig. Bij internettelefonie zijn geen lijnen of masten nodig, m.a.w. de kosten voor investering in en onderhoud van het netwerk zijn lager voor Intellinet. Ook de interconnecties met internationale providers zijn opgezet via IP en niet via het klassieke TDM-netwerk, wat ervoor zorgt dat de kosten om de oproepen door te sturen naar deze netwerken een pak lager zijn. We merken wel op dat de meeste traditionele providers al werken via VoIP voor hun interconnecties met de internationale providers. M.a.w. de kans is groot dat ondernemingen die traditionele telefonie in huis hebben, al een stuk over VoIP bellen, maar daar niet de juiste prijs voor betalen.
  • Ook de no-nonsensstrategie van Intellinet speelt een belangrijke rol in de prijszetting. Zo gaan de grote budgetten voornamelijk naar de inrichting en het onderhoud van onze netwerken en niet naar marketingcampagnes en naar bonussen.
 • U kan uw vast nummer overal gebruiken. Wanneer u een Sip Trunk afneemt, wordt uw nummer virtueel gekoppeld in het datacenter van Intellinet. Dit zorgt ervoor dat u met uw vast nummer overal kan bellen waar er een internetverbinding en een (soft) Sip phone is. Door onze overeenkomsten met internationale providers bieden wij zelfs de mogelijkheid om een internationaal nummer te gebruiken. Wanneer u kiest voor hybride VoIP, hebt u dit voordeel niet, aangezien uw nummer en lijnen bij Proximus blijven. Ook kan u dit niet verkrijgen op een traditionele lijn zoals bij ISDN, omdat de nummers geografisch vastliggen.
 • Zeer goede geluidskwaliteit. Zeker als er internationaal gebeld wordt, is het verschil zeer goed te horen t.o.v. een internationaal gesprek via een klassieke lijn. Uiteraard is de geluidskwaliteit bij Sip Trunking afhankelijk van uw netwerk. Als dit goed zit, mag u er zeker van zijn dat de geluidskwaliteit beter is dan met traditionele telefonie. Ook is er HD-kwaliteit mogelijk wanneer er gebeld wordt van en naar een HD-Sip Phone. Tevens hebben onze Sip Trunks een voorgedefinieerd aantal gesprekskanalen. Hierdoor laten we onze bandbreedte meegroeien met de gesprekken die er maximaal mogelijk moeten zijn voor al onze klanten en hebben we geen last van piekmomenten, waardoor overbelasting van ons netwerk vermeden wordt en u steeds kan rekenen op die goede geluidskwaliteit.
 • U bent steeds bereikbaar. Met de SIP Trunk van Intellinet heeft u de mogelijkheid om één of meerdere gsm- en/of vaste nummers in te geven waarnaar de inkomende oproepen worden doorgeschakeld als de Sip Trunk niet geregistreerd staat op de telefooncentrale. In het geval van een internetpanne blijft de onderneming dus toch steeds bereikbaar.
 • Internettelefonie is voor iedere onderneming mogelijk. In het algemeen zijn er vijf situaties mogelijk om internettelefonie aan te bieden:
  • U hebt een traditionele PBX, m.a.w. een PBX die werkt zonder SIP-licentie, maar via ISDN of een PRA.
   Als deze situatie zich voordoet, kunnen we tussen uw internetverbinding en de telefooncentrale een VoIP-gateway plaatsen die de conversie doet van VoIP naar ISDN. Dit biedt het grote voordeel dat u via een minimale investering toch van VoIP kan genieten, maar niet opnieuw moet investeren in een PBX-systeem. Ook kan u kiezen voor onze hybride VOIP-oplossing: hiermee blijven de lijnen bij Proximus en worden de gesprekken gerouteerd via ons VoIP-platform.
  • U hebt een PBX met een SIP-licentie.
   In dit geval kunnen we de SIP Trunk laten registeren met uw bestaande telefooncentrale zonder investering in een VoIP-gateway. Let hierbij wel op de soort licentie: zorg ervoor dat die overeenkomt met het aantal gelijktijdige gesprekken die u moet kunnen voeren met de SIP Trunk. De registratie van de SIP Trunk moet gebeuren via de PBX-leverancier.
  • U neemt een Cloudtelefooncentrale af van Intellinet.
   Of u nu kiest voor een Ingenious PBX, Smart PBX en/of Skype for Business, al deze systemen werken standaard met onze SIP Trunk. Hier zorgt Intellinet voor de volledige configuratie.
  • Op een vast toestel zonder een telefooncentrale.
   De SIP Trunk kan u laten registreren op iedere SIP Phone/Soft Phone die aangesloten is op het internet. U geeft de accountgegevens in het toestel in en u kan beginnen te bellen. Als u geen SIP Phone/Soft Phone hebt, kan u ook gebruikmaken van een ATA. Deze zal een analoog gesprek converteren naar een VoIP-gesprek.
  • Zonder toestel en/of PBX.
   Alle inkomende oproepen kunnen naar verschillende gsm-nummers worden doorgegeven, zodat u steeds bereikbaar bent op uw gsm.

Vergelijking SIP Trunk Premium van Intellinet, hybride VoIP Intellinet en ISDN 

 

Technologie/

mogelijkheden

ISDN

hybride VoIP

Intellinet

Sip Trunk Premium

Intellinet

Voordelig bellen

V

VV

Nomadische nummers

O

O

VV

Internationale nummers

O

O

VV

Goede gesprekskwaliteit

V

V

VV

Steeds bereikbaar

VV

PBX friendly

VV

Prijs

+|- 39€

Vanaf 35€+ ISDN

Vanaf 12€

2 gelijktijdige gesprekken

V

Gelijk aan het aantal ISDN-lijnen

V

Meer dan 1 inbegrepen BE nummer

VV

Gratis bellen intern bij provider

VV

VV zeer goed
V goed
_ niet goed
O Niet mogelijk

Als conclusie kunnen we stellen dat de Sip Trunk Premiumoplossing van Intellinet de meeste mogelijkheden biedt en het voordeligst is. M.a.w. de Sip Trunk Premium helpt u het best om uw onderneming te laten groeien.