fbpx
Is internettelefonie ook kwetsbaar voor hackers?
July 24, 2017

Het grote belang van security bij gebruik van alle IT-oplossingen

VoIP (Voice over Internet Protocol) of internettelefonie is zo veelzijdig en zo kostenbesparend dat bedrijven de klassieke telefonie vaarwel zeggen. Maar bij elke investering in IT, hoort een investering in security. Vele dienstverleners van internettelefonie hebben helaas te weinig ervaring met beveiligingsprotocollen of bieden veiligheidsvoorzieningen niet standaard aan. Een foute inschatting, want ook internettelefonie kan kwetsbaar zijn voor malafide hackers.

We worden al een tijdje overspoeld met nieuwsberichten over gijselingssoftware zoals Ransomware en Wannacry. Computerbestanden van bedrijven en particulieren worden vergrendeld en pas na het betalen van losgeld weer ter beschikking gesteld. Ook internettelefonie kan gehackt worden met het oog op het stelen van geld of gevoelige data.

Als hackers kunnen binnendringen door de poorten van je telefooncentrale is het mogelijk dat ze non-stop vanuit jouw centrale naar dure premium nummers bellen (meestal een buitenlands betaalnummer, maar kan ook een 0900-nr zijn). Het bedrag dat je voor deze calls betaalt, gaat gedeeltelijk naar de eigenaar van dat nummer en dat is….de hacker zelf. Niet alle hackers zijn uit op geld. Sommige hacks gebeuren met het oog op het verkrijgen van gevoelige informatie.

Security als basisvereiste van kwaliteitsvolle internettelefonie

Intellinet biedt daarom enkel strikt beveiligde VoIP aan. We zien security dan ook als een basisvoorwaarde. Onze strenge beveiligingsprotocollen zorgen dat gebruikers in alle veiligheid kunnen profiteren van de vele voordelen van internettelefonie.

Basisvoorwaarde: Real time monitoring

Intellinet werkt met hosted security. Vanuit de cloud worden de telefoontoestellen en verbindingen zeven dagen op zeven gemonitord. Dat gebeurt niet manueel, maar met algoritmes die elke verdachte telefoonverbinding traceren en klasseren. Zo sluiten we verdachte nummers onmiddellijk uit.

Extra service: versleuteling van data en spraak

Bedrijven en organisaties die gevoelige informatie delen via telefoon of sms kunnen nog een stap verder gaan. Intellinet kan een encryptiesleutel op uw toestellen instellen waardoor ‘binnendringers’ de boodschap niet kunnen ontcijferen. Niet alleen tekst, maar ook spraak wordt versleuteld. Afluisteren kan niet, omdat hackers enkel vervormde geluiden zullen horen.

Staar je bij het kiezen van een VoIP-oplossing niet blind op de prijs. Net zoals in de wereld van IOT (Internet Of Things), speelt beveiliging ook bij internettelefonie een cruciale rol. Beveiligingsprotocollen moeten dan ook een standaardservice zijn van je leveranciers.

Hoe herken ik een (poging tot) hack van mijn internettelefonie? 

 

Met beveiligde internettelefonie kan je in alle gemoedsrust telefoneren. Ben je niet beveiligd tegen hacks, dan kan je maar beter alert zijn bij volgende symptomen

 

  • Ghost calls: Een vreemd nummer belt je keer op keer op, maar aan de andere kant van de lijn klinkt enkel stilte.
  • Torenhoge factuur: hackers zijn in hun missie geslaagd en frauderen met jouw nummer
  • Sterk verminderde gesprekskwaliteit

 

Sterk beveiligde internettelefonie? Contacteer ons vrijblijvend!